Založ si blog

Sviatočná špacírka

… Naša rodina mala takú tradíciu, že sme sa každú nedeľu boli prejsť mestečkom. Z toho som mával priam vyrážky, pretože ma navliekli do bielych pančucháčov dali mi lakované topánočky a musel som pekne cupkať popri našich a každého pozdraviť. Mali však na mňa fintu, lebo konečným cieľom bývala cukráreň na rohu.

Na jednej takej nedeľnej prechádzke som neposlúchal, preto sa naši rozhodli návštevu cukrárne zrušiť. A to nemali robiť. Ako sme prechádzali popri cukrárni, plesol som sa v tých bielych pančuškách o zem a ešte som sa aj pekne pogúľal. Prvou reakciou bolo pár po zadku, ale keď som spustil srdcervúci plač, nakoniec sme do cukrárne išli.

Tá úžasná tôňa cukrárne s nebeskými vôňami! Tie nádherné torty a koláče za sklom! Raj. Ale najradšej som mal zmrzlinu. Ten skvelý zvuk – šťukanie lesklej naberačky na zmrzlinu, to mi pripomínalo najkrajšiu hudbu. Zmrzlinu sme si dávali buď do peknej nerezovej misky alebo na tú oplátku „ošťa“.

Kopček zmrzliny bol niekedy tak beťársky urobený, že to bola iba taká kupolka, ktorá bola vnútri prázdna. Ale mne to nevadilo, pretože keď som sa do nej vboril jazykom, pocítil som voňavý chlad vo vnútri a všetko bolo odpustené.

.:.
Anton Pižurný
BIELA SKRINKA Chlapci zo Schubertovej ulice, úryvok
(Na fotografii so sestrami: Beatka naľavo, Renatka napravo)

K u l t ú r a

01.05.2024

Každý národ má takú kultúru, akú si (ne)zaslúži…

Patria mobilné telefóny na vyučovanie?

30.04.2024

PATRIA MOBILY NA VYUČOVANIE? Prácu učiteľov (ktorá je poslaním) si vážim, uvedomujem si nesmiernu dôležitosť ich povolania a viem o tom, že ich práca je nedocenená nielen finančne. Chápem aj, že žijeme v roku 2024 a používanie mobilov na školách je v mnohých prípadoch potrebné. Ale používať mobily počas vyučovacieho procesu sa mi zdá dosť [...]

Múdrejší ustúpi

29.04.2024

Mikuláš Černák, súd

Druhý pokus: Černák sa znova postaví pred súd a chce prehovoriť. Čo na to psychiater?

02.05.2024 07:15

Odporúčanie na prepustenie dostal od šéfa leopoldovskej väznice a priaznivé mal aj psychologické posudky. Prokurátor priznal, že muselo dôjsť k silnej resocializácii.

vojna na Ukrajine, Kyjev

ONLINE: Bomby padajú na Odesu, Zelenskyj čistil tajnú službu

02.05.2024 06:10

Odesa je častým terčom ruských útokov, tentoraz raketa zasiahla centrum veľkej kuriérskej spoločnosti. Zelenskyj odvolával v tajnej službe.

NATO, Ukrajina

Varovaní pred vojnou s Ruskom pribúda. Myslí si Moskva, že sa jej Západ bojí?

02.05.2024 06:00

Ak bude Rusko na Ukrajine úspešné, nielenže bude mať skúsenejšiu a bojmi preverenú armádu, ale bude aj povzbudené pokračovať v agresii proti susedom.

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

pizurny2

Slová strácajú svoj pôvodný význam a činy pravý zmysel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,250
Celková čítanosť: 2188447x
Priemerná čítanosť článkov: 1751x

Autor blogu

Kategórie