Založ si blog

Divný Janko Kráľ

DIVNÝ JANKO 
(Toto nám v škole nehovorili)
Janko Kráľ (* 24. apríl 1822Liptovský Mikuláš – † 23. máj 1876Zlaté Moravce), často označovaný ako básnik-búrlivák, bol slovenský národný buditeľ, predstaviteľ romantizmu a jeden z najvýznamnejších a najradikálnejších básnikov štúrovskej generácie.
Príloha: možno jediná známa fotografia básnika búrliváka, Štúrovského Janka Kráľa. Je z pozostalosti J.M. Hurbana a sediaca žena je jeho manželka Polixena.
.:.
Všetky jeho dnešné sochy a portréty sú robené podľa jedného z jeho synov, ktorý sa na neho podobal. Jankovi Kráľovi okrem krásnych básni ďakujeme aj za opis súdneho procesu s Jurajom Jánošíkom. Originál je už dnes stratený.
.:.
No v skutočnosti to bola veľmi problémová osobnosť. Agresívny alkoholik podobne ako jeho otec, ktorý mlátil svoju ženu a syna. Ku koncu života musela od neho odísť manželka aj so štyrmi deťmi. Vlastne sa upil na smrť. Dnes nie je známe ani skutočné miesto jeho posledného odpočinku v Zlatých Moravciach. Na hrob mu dali iba drevený kríž a ten zhnil. Aj taký bol básnik Janko Kráľ.
.:.
Myslím si, že človek a umelecká tvorba existujú a žijú viac menej oddelene. A že to netreba miešať dokopy. To, že Voloďa pil, fetoval, bil sa a mal viac priateliek, podľa mňa nesúvisí nijako s jeho dielom, jeho piesne a verše nikdy neboli ani trocha vulgárne, povrchné, alebo nezáväzné. Veľkí básnici vždy dobre cítili hranicu medzi svojim obyčajným životom a neobyčajným darom, a nikdy tie dve veci nemiešali. To robia iba ľudia plytší, ktorí potrebujú génia nejako znížiť na svoju úroveň a hovoriť: „Len sa pozrite, čo bol zač!…“
Valerij Zolotuchin o Vladimírovi Vysockom.
Príloha: možno jediná známa fotografia básnika búrliváka, Štúrovského Janka Kráľa. Je z pozostalosti J.M. Hurbana a sediaca žena je jeho manželka Polixena. a.a.
V Leviciach pri hrobe syna slovenského štúrovského básnika Janka Kráľa s Duelantom Slavom Hlásnym, ktorý mi prezradil, že Kráľove dcéry sa pomaďarčili a syn ponemčil.
.:.
AP

Život ľudský

16.06.2024

K l e b e t y

15.06.2024

Žltý saxofónik

14.06.2024

ŽLTÝ SAXOFÓNIK (Z Barborkinho archívu) Barborka raz našla medzi svojimi hračkami malý žltý saxofónik, na ktorom sa dalo vylúdiť pár tónov. Napadlo jej, že bude chudobná pouličná muzikantka a zarobí si trocha peniažkov. Tak sa aj stalo. Išli sme na Hlavnú ulicu v Prešove, posadila sa na múrik a začala smutne preludovať. Zahral som jej náhodného [...]

Donald Trump

Trump označil Zelenského za najlepšieho predajcu všetkých čias: Len čo odišiel so 60 miliardami, už si pýta ďalšie, treba to zastaviť

16.06.2024 17:25

Americký exprezident Donald Trump sa v noci na nedeľu sťažoval, že žiadosti Ukrajiny o podporu od Spojených štátov "nemajú konca".

Kaaba, Veľká mešita, hadž

Púť do Mekky má už najmenej 19 obetí. Teploty stúpajú nad štyridsiatku

16.06.2024 17:09

V Mekke panujú v posledných dňoch vysoké teploty, ktoré sa dostali aj nad 45 stupňov.

kalinák

Šéf NR SR stále chýba. Čaká sa na Fica? Kaliňák: Nejde o dohodu medzi SNS a Hlasom, Pellegrini odišiel, situácia sa zmenila

16.06.2024 17:00

Kaliňák zatiaľ nepočul o žiadnych personálnych zmenách v koalícii. Pellegriniho už do koaličnej zostavy nepočíta.

dennik N versus Smer

Na 'smerákov' sa z podcastu Denníka N valila spŕška nadávok. Takto zmier nevyzerá, ohradili sa. Šéfredaktor sa bráni, že to bola satira

16.06.2024 15:39

Po množstve nadávok, ktoré zazneli z mediálneho podcastu na členov strany Smer sa smeráci pýtajú, či takto má vyzerať zmierenie.

pizurny2

Slová strácajú svoj pôvodný význam a činy pravý zmysel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,293
Celková čítanosť: 2256009x
Priemerná čítanosť článkov: 1745x

Autor blogu

Kategórie