Založ si blog

„Hodiny kráčajú, hodiny letia. Príde však jedna hodina, ktorá ti povie Odíď“

SVÄTÝ ANTON
(Camera obscura)

V srdci Štiavnických vrchov na strednom Slovensku stojí v obci Svätý Anton (do roku 1996 známej aj pod názvom Antol) monumentálny barokovo-klasicistický kaštieľ s prekrásnym anglickým parkom.

Prvé zmienky o hrade siahajú do 15. storočia, keď obec vlastnili bratia Kazovci. V roku 1415 sa spomína ako menšia opevnená stavba – castellum. V druhej polovici 16. storočia bol hrádok prestavaný talianskym staviteľom Giulia Ferrari na opevnenie. Chránil Banskú Štiavnicu pred tureckými nájazdmi z juhu. Z opevnenia sa zachovala bašta. Na prestavbu staršieho kaštieľa oslovil Andrej Jozef Koháry viedenského architekta Jána Entzenhofera. Ďalšie zmienky sú až z druhej polovice 16. storočia, keď sa začínala prejavovať hrozba tureckých nájazdov na Slovensko.
Na mieste staršieho hradu dal v roku 1744 jeden z príslušníkov rodu Koháryovcov postaviť neskorobarokový jednoposchodový dvojkrídlový kaštieľ v tvare „L“ pre hontianskeho župana a cisárskeho generála Andreja Koháryho. Kaštieľ sa neskôr stal majetkom bohatej rodiny Coburgovcov. Do konca druhej svetovej vojny v ňom žil niekdajší bulharský cár Ferdinand Coburg.

V architektúre kaštieľa je vyjadrená symbolika kalendára. Má štyri vchody, sedem arkád, 12 komínov, 52 izieb a 365 okien.

Skvostom kaštieľa je Zlatý salón s nábytkom, ktorý venovala Mária Terézia ako súčasť svadobného daru svojej dcére Márii Antoinette.

Kaštieľ v sebe ukrýva okrem záhadného zamurovaného srdca v kaštieľnej kaplnke a javu „camera obscura“ na povale, aj mnohé ďalšie zaujímavosti a tajomstvá.
Pútavý je štít nad portálom kaštieľa, na ktorom sú okrem krásnych fresiek hodiny s latinským nápisom: – „Hodiny kráčajú, hodiny letia. Príde však jedna hodina, ktorá ti povie Odíď“.

.:.
(ap)



foto: a.a.

Oppenheimer

03.05.2024

B u b l i n a

02.05.2024

K u l t ú r a

01.05.2024

Každý národ má takú kultúru, akú si (ne)zaslúži…

Jekaterina Sobjanukova

Najbohatšia poslankyňa označila nezamestnaných Rusov za červy a rada by ich videla v pracovných táboroch

03.05.2024 08:00

Jelena Sobkaňuková tvrdí, že veľa ľudí nechce robiť. Bola preto zvedavá, čo si myslia ostatní poslanci o táboroch smutne známych zo Stalinovho obdobia.

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.

pizurny2

Slová strácajú svoj pôvodný význam a činy pravý zmysel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,252
Celková čítanosť: 2190475x
Priemerná čítanosť článkov: 1750x

Autor blogu

Kategórie