KONFITOVANÁ KAČICA S VANILKOU
.
V mojom krátkom živote som predsa len čo-to stihol (aj čo-to nestihol) ale mám ho rád.
Pri pohľade späť vyhodnocujem ako svoj najväčší gurmetský zážitok (gurmán je z francúzštiny žrút, gurmet je labužník, už by ste sa to konečne mohli naučiť, milí gastroexperti) vychutnanie si pečenej kačice na francúzskom ostrove La Reunion za Madagascarom, kam ma v roku 2006 zavial osud:
.
– Mal som meniny a tak ma môj hostiteľ Francis pozval na obed do reštaurácie madame Gabriele. Jej reštaurácia vznikla tak, že nemenovaný francúzsky prezident, ktorý mal na ostrove La Reunion (v preklade Stretnutie) frajerku a často za ňou lietal na veľkom Boeingu. Ľudia dvíhali hlavy k oblohe, keď začuli jeho hukot: – Aha, už zase za ňou letí…
No a keďže bol samozrejme veľkým pôžitkárom aj v oblasti gastronómie, vypísal raz súťaž o najlepšiu pečenú kačicu a víťazovi sľúbil, že mu dá dotáciu na výstavbu reštaurácie.
.
Tak sa aj stalo.
.
Víťazný recept bol pomerne jednoduchý. Keďže vanilka z Ostrova La Reunion je považovaná za najlepšiu na svete, kuchárka to urobila tak, že niekoľko hodín konfitovanú (ponorenú do oleja a pomaly pečenú-dusenú) najskôr vo vnútri potrela vanilkou a pridala do nej aj dva struky.
No a takto pripravenú kačicu nám Gabriele (lebo tou kuchárkou bola ona) osobne priniesla na stôl aj s kopou príloh.
.
.:.
Dnes si už len nostalgicky prezerám tubu s vanilkou, ktorú som si odtiaľ priniesol, a teším sa, že hoci sa zdá, že pomaly svetu začínajú vládnuť šialenci, v živote sú aj chvíle, na ktoré sa nezabúda.
.:.
Anton Pižurný

foto a.a.
Celá debata | RSS tejto debaty