Založ si blog

Yvonnina Umelá inteligencia

🆙 ŠŤASTNÁ TRINÁSTKA
.
V stredu 13. septembra mi trhalo srdce, keď som musel oželieť talk show s charizmatickou herečkou Judith Bárdos v Senci, pretože práve v tom čase v kníhkupectve Martinus v Mlynských Nivách v Bratislave krstila svoju novú knihu o umelej inteligencii (UI) režisérka Yvonne Vavrová. Bolo to šťastné (ale nie také ako pán Gluck, kandidát za Smer SSD, ktorý v ten deň Matovičovi päsťou upravil nos) a správne rozhodnutie.
.
Yvonne priblížila spolužitie a vzťah s UI pri písaní knihy. Vyzdvihla jej prínos napríklad v informatike a medicíne, ale varovala pred využitím vo výrobe zbraní. Spomenula aj Oppenheimera… Vravela, že nám neostáva nič iné, len sa spriateliť s UI a spolu kráčať vedľa seba.
.
Moderátora večera, Rasťa Očenáša s potetovanými bicepsami som v novom imidži takmer nespoznal.
.
Krstný otec knihy, textár a básnik Kamil Peteraj  priblížil jeho názor na UI napríklad v literatúre. Povedal, že niektoré básne mladých poetiek mu pripadajú, akoby ich napísala umelá inteligencia…
.
Jeden pán sa v diskusii spýtal, do akej miery sú vyjadrenia Umelej inteligencie verifikovateľné, keď napríklad pracuje aj s informáciami Wikipédie, ktoré nie sú vždy celkom pravdivé.
.
.:.
.
Podľa mňa je – stručne povedané – umelá inteligencia dobrý sluha, ale zlý pán. Ja by som jej položil len jednu otázku: – Boli Američania na Mesiaci naozaj a Neil Armstrong vtedy skutočne povedal známu vetu „Good luck, Mr. Gorsky“?
.
Na zdravie Yvonny a jej novej knihy sme si s emeritným archivárom RTVS Milanom Antoničom pripili. On červeným vínom a ja, ako správny pirát, rumom Baccardi.
.
Keď som potom schádzal o poschodie nižšie na autobus do Senca, spomenul som si, aký Yvonne používa parfém: – Je to značka Picasso.
.
.:.
Anton Pižurný
foto a.a.

O slobode

18.05.2024

O SLOBODE– Máte ešte toho milého vtáčika?– Nie, umrel nám…– A čo mu bolo? Veď mal takú peknú klietku…(c) anton andrej pižurný, 1993, debutová zbierka básní „Majte ma radi“ ilustrácia a.a.

Debatka s pani Máriou. . .

16.05.2024

Atentát na ministerského predsedu SR

Benjamin Netanjahu / Benny Ganc /

Ganc dal Netanjahuovi ultimátum, požaduje do 8. júna plán pre Gazu

18.05.2024 22:05

Premiér jeho návrhy označil za eufemizmy, ktoré predznamenávajú porážku Izraela.

tbilisi, gruzínsko, protest

Gruzínska prezidentka vetovala sporný zákon o zahraničnom vplyve

18.05.2024 17:08

Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dosť poslancov, aby veto hlavy štátu prehlasovala.

handlová, fico, atentát

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom cez sociálnu sieť

18.05.2024 15:10

Prokurátor sa stotožnil s podnetom polície na vzatie obvineného do väzby, rozhodne o nej súd.

pizurny2

Slová strácajú svoj pôvodný význam a činy pravý zmysel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,266
Celková čítanosť: 2215430x
Priemerná čítanosť článkov: 1750x

Autor blogu

Kategórie