Založ si blog

Čudesný január

NAČRIEŤ DO SRDCA
(Pôjdem za slnkom)
Je čudesný január, kvitnú snežienky a spievajú vtáčiky ako na jar. Noc má svoje tajomstvá a v nej malé smrti: – Sny ležia v krvi ako zrazený srnec na ceste.
Nenávisť zanechala boľavé stigmy v očiach a v duši pomaly začína šumieť bezbrehé more dávno zabudnutej lásky, ktorá je však už dávno pochovaná v mlynčeku ostrých slov. Len niekedy Áno je ánom, stačí načrieť do srdca, kam iní nedovidia, veď Eurydika tiež zradila.
Mňa lákajú lesy hlboké. Lesy hodiny vlkov. Lesy tmy a temna v duši. S/nežná sova šelestí tmavomodrým chrámom. Dávno tu už nie som: Namiesto rúk čierne krídla. Už si zdvihla aspoň o milimeter kríž k šialenstvu? V pazúroch mám Pravdu a Lož. Najdôležitejšie je najjednoduchšie: – Ktoré vypustím?
Za oknom cval pohrebného voza, vzdychy pršia do mokrej trávy, v ktorej nesmierne túžby mačiek s ľudskou rečou vraždia vlastné mačence, pohonič bez hlavy v rozoviatom plášti vezie kamsi preč to, čo bolo milé iba do tej chvíle, kým zvučala reč.
Smrti mám už po krk, je otravná až strach, všetko toto sa smie stať iba raz. Vlci, ktorí nám ohrýzali nohy, sa vracajú do lesov. Láska vstáva z blata každodenného a bezdomovec sa teší, ako dobre sa mu visí na starej jabloni.
Radšej už pobalím do tašky jedlo, šaty, pitie a pôjdem za Slnkom, za jeho večným teplom ako každú jar, ako každý blázon vytešený, že smrť sme znova oklamali, že kríž nám znova o milimeter ktosi nadvihol, aby sme mohli opäť rozprestrieť zahojené krídla.
Odletieť z kraja útesu do voňavého nekonečna, na vlkov sa dívať už navždy iba zhora…
© anton a. pižurný

RTVS

07.05.2024

Je zaujímavé, ako sa tvorcovia niektorých relácií RTVS začali zrazu akosi viac aktivizovať bilancovať a zviditeľňovať aj na sociálnych sieťach, hoci im ešte nikto nič nepovedal. Žeby mali strach z ich zrušenia? A prečo? .:. AP

U d a v a č i

06.05.2024

N u d a

05.05.2024

Moldova European Union

Moldavsko si chce pred vstupom do EÚ pričleniť Podnestersko, prezradila Sanduová

07.05.2024 14:48

Od roku 1995 je v Podnestersku rozmiestnených okolo 1500 ruských vojakov.

gašpar, migaľ

Gašpar stopol na výbore diskusiu o zrušení NAKA. Podľa neho sa nemôže zaoberať každou zmenou v polícii

07.05.2024 14:13, aktualizované: 14:19

Opozičná poslankyňa Bihariová argumentovala, že znefunkčnenie NAKA by mohlo napríklad ohroziť čerpanie financií z plánu obnovy.

Zelenskyj

Ukrajinci zmarili atentát na Zelenského. Chceli ho zabiť členovia jeho ochranky

07.05.2024 14:03, aktualizované: 15:15

Okrem Zelenského vraj agenti plánovali zabiť aj riaditeľa SBU Vasyla Maljuka a šéfa vojenskej rozviedky (HUR) Kyryla Budanova.

Azerbajdžan SR Baku premiér Fico návšteva

Europoslankyňa skritizovala návštevu Fica v Azerbajdžane: Hľadá dohody s diktatúrami

07.05.2024 14:00

Lexmann tvrdí, že Fico na jednej strane hovorí o mieri a na strane druhej predáva zbrane, ktoré vyháňajú arménskych kresťanov zo svojej vlasti.

pizurny2

Slová strácajú svoj pôvodný význam a činy pravý zmysel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,256
Celková čítanosť: 2198442x
Priemerná čítanosť článkov: 1750x

Autor blogu

Kategórie