Založ si blog

Čudesný január

NAČRIEŤ DO SRDCA
(Pôjdem za slnkom)
Je čudesný január, kvitnú snežienky a spievajú vtáčiky ako na jar. Noc má svoje tajomstvá a v nej malé smrti: – Sny ležia v krvi ako zrazený srnec na ceste.
Nenávisť zanechala boľavé stigmy v očiach a v duši pomaly začína šumieť bezbrehé more dávno zabudnutej lásky, ktorá je však už dávno pochovaná v mlynčeku ostrých slov. Len niekedy Áno je ánom, stačí načrieť do srdca, kam iní nedovidia, veď Eurydika tiež zradila.
Mňa lákajú lesy hlboké. Lesy hodiny vlkov. Lesy tmy a temna v duši. S/nežná sova šelestí tmavomodrým chrámom. Dávno tu už nie som: Namiesto rúk čierne krídla. Už si zdvihla aspoň o milimeter kríž k šialenstvu? V pazúroch mám Pravdu a Lož. Najdôležitejšie je najjednoduchšie: – Ktoré vypustím?
Za oknom cval pohrebného voza, vzdychy pršia do mokrej trávy, v ktorej nesmierne túžby mačiek s ľudskou rečou vraždia vlastné mačence, pohonič bez hlavy v rozoviatom plášti vezie kamsi preč to, čo bolo milé iba do tej chvíle, kým zvučala reč.
Smrti mám už po krk, je otravná až strach, všetko toto sa smie stať iba raz. Vlci, ktorí nám ohrýzali nohy, sa vracajú do lesov. Láska vstáva z blata každodenného a bezdomovec sa teší, ako dobre sa mu visí na starej jabloni.
Radšej už pobalím do tašky jedlo, šaty, pitie a pôjdem za Slnkom, za jeho večným teplom ako každú jar, ako každý blázon vytešený, že smrť sme znova oklamali, že kríž nám znova o milimeter ktosi nadvihol, aby sme mohli opäť rozprestrieť zahojené krídla.
Odletieť z kraja útesu do voňavého nekonečna, na vlkov sa dívať už navždy iba zhora…
© anton a. pižurný

D o s ť

26.04.2024

M i e r

25.04.2024

Najkrajšie ženské meno

24.04.2024

Sloboda je nekonečné nebo, sloboda je každá bunka. Ľúto mi je, kto tam nebol, komu krv nevrie, ten len žblnká. Sloboda je nekonečne zvláštna, hoci leží na koľajniciach s hlavou vtáka, telom Satyra, dušou víly, lebo sa narodila so smutnými očami. Kto doviedol nás tam, kde sa už nikto nebráni ľahostajnosti, prázdnu a zlobe? Ešte trocha predsa len v nás ďobe Fénix, s [...]

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

pizurny2

Slová strácajú svoj pôvodný význam a činy pravý zmysel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,245
Celková čítanosť: 2177966x
Priemerná čítanosť článkov: 1749x

Autor blogu

Kategórie