Založ si blog

Krásna Hôrka

KRÁSNA HôRKA 
(Dobrodružstvo plynutia času)
Hlboký ponor do histórie je artézska studňa v ľudskej pamäti. Čím hlbšie zájdeme, tým väčšie poklady môžeme objaviť. Ale to, čo ukrýva zem pod našimi nohami omnoho dlhšie, ako sa tu my potkýňame o jej hrboľatú tvár, má často oveľa väčšiu cenu, ako hocijaké naše plahočenie sa po statkoch tu.
Hrad Krásna Hôrka tiež dostal svoje meno zaslúžene. Život je krásny, ale aj krutý. Krása však nie je nikoho majetkom, krása je nad všetkým. Naša minulosť má svoje korene, ktoré sa raz stanú našou korunou. Ale niekedy aj korunou tŕňovou. Krutosť je vlastná tým, ktorí nespoznali silu lásky.
Jedna z povestí o vzniku Krásnej Hôrky je aj o hradnom pánovi Františkovi Bebekovi i o jeho bratovi, gemerskom županovi Imrichovi. V literatúre sa označujú ako „lúpežní rytieri“, ktorí zhadzovali zvony z veží kostolov a odlievali z nich delá a razili falošné mince.
Nuž, história má svoje tajomstvá a svoje vlastné dôvody, prečo bolo tak a nie onak, ale to sa my, ich ďalekí potomkovia už asi nikdy nedozvieme. Môžeme spolu s nimi iba prežívať dobrodružstvo plynutia času, ktorý kladie na naše hlavy koruny. Je na nás, ktoré a aké.
.:.
(c) Anton Pižurný
foto a.a.
Po znárodnení majetku Andrássyovcov sa uvažovalo o rôznom využití hradu Krásna Hôrka, s čím súviseli aj úvahy o jeho prebudovaní a prispôsobení novým ideologickým požiadavkám.
V 60. rokoch minulého storočia tak začala rozsiahla pamiatková obnova, ktorej cieľom bolo z renesančnej pevnosti s príjemným vidieckym charakterom a jemnými romantickými zásahmi urobiť stredoveký obranný hrad.
Podobne ako architektúru, aj expozície hradu poznačil režim popierajúci dejiny šľachty. Obnova bola ukončená v roku 1989 sprístupnením tzv. horného hradu. To, čo však nové expozície ponúkali nesúviselo ani s Krásnou Hôrkou a len veľmi povrchne s Andrássyovcami a urobilo to chaos medzi pôvodnými uzavretými zbierkovými celkami z hradu a kaštieľa Betliar.
V 60. rokoch boli násilne reinštalované miestnosti Františkinho múzea a rovnako aj pôvodné Andrássyovské múzeum utrpelo zásahmi v podobe odstraňovania zbierok a ich ”deponovaním“ či úplným zničením.
Mnohé z tých predmetov, ktoré na Krásnu Hôrku nepatrili sa na hrad dostali v 80. rokoch, v presvedčení diletantského vedenia múzea, že militárie patria k fortifikácii a honosnejší nábytok ku kaštieľu.
Tým sa takmer nenávratne roztrieštili zbierky budované celými generáciami rodu. Zničené boli aj nádvoria a ich pôvodný systém záhrad a odvodnenia. Nevhodná vápencová dlažba z 80. rokov bola v roku 2005 nahradená ešte nevhodnejšou dlažbou, ktorá ani esteticky a ani funkčne nespĺňa kritériá kladené na krytiny v pamiatkach.
Požiar v roku 2012 možno považovať za koniec éry expozícií z čias socializmu. Stovky predmetov sa až po tomto nešťastí dostali von z depozitárov, kde boli desaťročia ukryté pred odbornou i laickou verejnosťou.
.:.
Múzeum Betliar
foto .a.a.

 

 

M i e r

25.04.2024

Najkrajšie ženské meno

24.04.2024

Sloboda je nekonečné nebo, sloboda je každá bunka. Ľúto mi je, kto tam nebol, komu krv nevrie, ten len žblnká. Sloboda je nekonečne zvláštna, hoci leží na koľajniciach s hlavou vtáka, telom Satyra, dušou víly, lebo sa narodila so smutnými očami. Kto doviedol nás tam, kde sa už nikto nebráni ľahostajnosti, prázdnu a zlobe? Ešte trocha predsa len v nás ďobe Fénix, s [...]

K r a j i n a

23.04.2024

NAŠA KRAJINA A ĽUDIA . Nedávno ma pozvali na dva dni na literárne besedy do stredných škôl v Leviciach. Vybral som sa tam klasicky vlakom. Poschoďáčikom zo Senca do Galanty, kde som prestúpil na legendárny rýchlik Urpín. . Keď som si v Urpíne hľadal miesto, našiel som kupé, v ktorom sedel pri okne jeden pán. Pozdravil som sa a usalašil som sa tam. . Ako áno, ako nie, [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

pizurny2

Slová strácajú svoj pôvodný význam a činy pravý zmysel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,244
Celková čítanosť: 2175814x
Priemerná čítanosť článkov: 1749x

Autor blogu

Kategórie