Založ si blog

O zamurovanej budatínskej Kataríne

POVESŤ O BUDATÍNSKEJ KATARÍNE
(Záver)

Sprievod sa konečne zastavil na dvore Budatínskeho hradu. Jakušič, ktorý netušil, aká dráma sa tam odohrala, s Katarínou v náručí kráčal schodmi za Gabrielom Súňogom. Dievčina počas cesty viackrát precitla, keď však nad sebou zbadala tvár Jakušiča, znova upadala do mdlôb.

Až ho myklo, keď uvidel svojho starého priateľa v stave, akoby ho posadol sám Satan. Súňog len škriekal a snažil sa Katarínu vytrhnúť z jeho rúk. Jakušič ho prudko lakťami odstrčil a Súňog zostal ležať na kamennej dlažbe.

A vtedy do komnaty vstúpila Katarínina matka Zuzana, ktorá vedela o všetkom. Iba o tom ešte nie, aký súboj sa odohral medzi Jakušičom a Forgáčom. Rýchlo odviedla Jakušiča s Katarínou v náručí do spálne, kde ju uložili do postele zamkla dvere a otvorila oblok. V rýchlosti mu všetko porozprávala. Starý bojovník zostal ako obarený. Povedal Zuzane o ich súboji…

Na dverách sa ozval veľký buchot. Súňog sa dobýjal do spálne, pričom zo seba vydával nezrozumiteľné, priam zvieracie výkriky a čosi bľabotal.

…Medzitým Forgáčovi druhovia priviezli mladého rytiera domov, uložili ho do postele a zavolali ránhojiča. Ten Forgáča prezrel, usúdil, že rana v jeho hrudi je síce hlboká, našťastie však nie je smrteľná. Urobil silný odvar z makovíc a kázal mu ho pravidelne podávať…

V Budatínskom hrade Jakušič všetko pochopil. Pochopil silu lásky dvoch mladých ľudí. Ťažko vstal, otvoril dvere a dovnútra sa vrútil šialený Súňog.
– Kde je? Kde je tá mrcha? Dal som ju predsa zamurovať! – a vrhol sa ku posteli, v ktorej ležala Katarína.

Jakušič silno odsotil Súňoga od postele. Ten sa zatackal a chrbtom dozadu sa prevalil cez otvorené okno na hradné nádvorie. Bolo po ňom. Len vysoké topole sa nad ním zachveli.

.:.

A tu sa Povesť o Budatínskej Kataríne môže končiť. Mladý Forgáč sa vystrábil z ťažkého zranenia, Katarína sa tiež pomaly pozviechala. Katarínina matka Zuzana dala rýchlo v tichosti Szúňoga pochovať. Jakušič mladej dvojici pomáhal, ako sa len dalo. Jeho láska ku Kataríne sa zmenila na lásku otcovskú.

Len na svadbe Františka Forgáča a Kataríny Súňogovej si starý bojovník potajomky utieral slzy a topole v hradnom parku Budatínskeho hradu pri stretnutí Váhu s Kysucou tíško šumeli.

K O N I E C
.:.
(c) Anton Pižurný
POVESTI
ilustrácia Juraj Bocian

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

pizurny2

Slová strácajú svoj pôvodný význam a činy pravý zmysel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,253
Celková čítanosť: 2192898x
Priemerná čítanosť článkov: 1750x

Autor blogu

Kategórie