Založ si blog

Medzi láskou a smrťou

🐎 M U R Á Ň
(Láska k životu)

Širokou pláňou náhornej plošiny dunia nielen kopytá slobodných koní, ale aj veky nepodkuté. Tajomné útroby Muráňa ukrývajú stále ďalšie žriedla živej vody histórie. V neďalekej Ochtinskej aragonitovej jaskyni milióny rokov kamenie srdce. Rád nemeckých rytierov dávno dokonal svoje ušľachtilé činy, hoci možno práve dnes by naša krajina potrebovala rytierov, pre ktorých pomoc blížnemu znamenala viac ako zhŕňanie majetku a podenkové prežívanie nádhery života.
Áno, ešte aj dnes duní podzemie Muráňa neobyčajne mocnou históriou, ešte mocnejšou prírodou, oboje v objatí najväčších ľudských vášní: Lásky a nenávisti. Láska k životu je však najmocnejšia a vďaka nej sme tu aj my.

Hrad Muráň na brale Cigánka, bol kedysi majestátnym kráľovským strážnym hradom postaveným v 13. storočí. Vďaka svojim pestrým dejinám patrí k najznámejším hradom na Gemeri.

Jedným z príbehov, ktorý tvorí jeho pohnutú minulosť, je aj príbeh Márie Széchyovej (ktorá bola po mame vnučkou smutne známej grófky Alžbety Nádašdyovej – Báthoryovej) a grófa Františka Veszelényiho, hradného pána neďalekého Fiľakovského hradu, ktorého prvou manželkou bola Žofia Bosniaková).

.:.
(c) Anton Pižurný (úryvok z pripravovanej knihy nanovo literárne spracovaných 16 povestí s názvom „Medzi láskou a smrťou“.)

Na obraze Mária Széchyová

Ku Dňu učiteľov

28.03.2024

UČITEĽOM Z LÁSKY . Pani učiteľka slovenčiny na dôchodku bývajúca nad nami . dnes, hoci nie je nedeľa, nahnevane búši tĺčikom do dvoch rezňov, . akoby zabíjala svoje spomienky na časy, . keď učiteľ bol váženým človekom . a človek nebol človeku vlkom. . .:. Anton Pižurný

Sociálna balada

27.03.2024

S l o b o d a

26.03.2024

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo najmenej 22 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

pizurny2

Slová strácajú svoj pôvodný význam a činy pravý zmysel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,217
Celková čítanosť: 2136010x
Priemerná čítanosť článkov: 1755x

Autor blogu

Kategórie