Založ si blog

Ručná brzda Joža Urbana

Jožo Urban bol jedným z najnádejnejších básnikov svojej doby. On poéziou žil, poéziou dýchal, pil. Bol skutočným bohémom, ktorý sa na neho nemusel hrať.

…Nezabudnem na ten okamih, keď sme išli na jeho novom modrom aute na vrchol bájneho vrchu Sitno pri Banskej Štiavnici, o ktorom potom napísal reportáž. V stúpaní na vrchol pred poslednou zákrutou sme zapadli do plytkej jamy. Jožo pridával plyn, auto sa mykalo, gumy sa prešmykovali. Jožo zúril, za nami som videl kúdoly spálenej gumy a prachu. Zdalo sa, že sme zapadli nadobro. A vtedy som si všimol, že mal zatiahnutú ručnú brzdu.

Chvíľu zostal ako oparený, hanbil sa. Potom sa zasmial, odbrzdil a o chvíľu sme boli na vrchole Sitna, ktorého názov sa vysvetľuje aj ako „Peklo“. Oproti nemu, nad Banskom Štiavnicou sa týči druhý vrch menom Paradajz.

Štiavnica teda leží medzi Peklom a Rajom…

Presne tak to bolo aj s Jožom. Jazdil životom na plný plyn. Napriek tomu, že mal občas zatiahnutú ručnú brzdu.

.:.
Anton Pižurný

Jozef URBAN sa narodil 29. novembra 1964 v Košiciach, tragicky zahynul v jeho modrom aute pri autohavárii 28. apríla 1999 vo Zvolene, bol slovenský básnik, textár, publicista a novinár.

A t e n t á t

26.07.2024

Ťurma alebo smrť

23.07.2024

ŤURMA ALEBO SMRŤ . Prvýkrát v živote sa mi nechce písať báseň. . Pre kamaráta, ktorému som veril, že to už konečne dá, . ale on po ixtý raz podpísal reverz, odišiel aj z odvykačky vo Veľkom Záluží . a vrátil sa späť do ohnivej špirály, ktorá má len jeden koniec. . Ťurma alebo smrť. . Prvýkrát v živote sa mi zdá zbytočné napísať báseň. . .:. AP, 23. júl [...]

Veľa šťastia, pán Gorsky!

22.07.2024

VEĽA ŠŤASTIA, PÁN GORSKY! . Keď astronaut misie Apollo Neil Armstrong prvýkrát kráčal po Mesiaci, nielenže urobil svoj slávny „Jeden malý krok pre človeka; jeden obrovský skok pre ľudstvo“, ale nasledovalo niekoľko poznámok, vrátane obvyklej prevádzky COM medzi ním, ostatnými astronautmi a riadením misie. Predtým, ako znovu vstúpil do pristávacieho modulu, [...]

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

pizurny2

Slová strácajú svoj pôvodný význam a činy pravý zmysel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,321
Celková čítanosť: 2308744x
Priemerná čítanosť článkov: 1748x

Autor blogu

Kategórie