Založ si blog

Spriadanie myšlienok

🟢 SPRIADANIE MYŠLIENOK

Antona Pižurného je voľným pokračovaním jeho úspešnej memoárovej prózy „Biela skrinka“, ktorú v roku 2018 vydalo Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov.

Rukopis je dielom dvoch autorov, ktorí sú zároveň „kronikármi“ dvoch časových úsekov – matky Janky Považanovej Pižurnej a jej syna Antona Andreja Pižurného – života v dedinke „Prenčov“ pod bájnym vrchom Sitno neďaleko Banskej Štiavnice.

Anton spomína na svoje zážitky z detstva v nej v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, jeho mama Janka, rodáčka z Prenčova, dcéra obuvníckeho majstra na roky povojnové.

Obaja bez „spomienkového optimizmu“ realisticky a s láskou opisujú život v dedinke, v ktorej roky pôsobil aj slovenský renesančný kňaz Andrej Kmeť. Jeho prítomnosť navždy poznačila život a duchovné rozpätie tejto rázovitej dedinky stredného Slovenska na pomedzí Hontu a Tekova.

Anton poetickým spôsobom opisuje svoje „archetypy detstva“, ktoré vlastne tvoria aj základ jeho neskoršej literárnej tvorby, najmä posledných kníh jeho „Povestí a legiend“. Jeho časť spomínania tvoria kapitoly: V Prenčove pod Sitnom, Andrej Kmeť a Počúvadlo.

Janka v rukopise zachytáva už pomaly miznúce každodenné činnosti, ktoré boli súčasťou života ľudí v údolí riečky Štiavnička, napríklad: Pečenie chleba, Kosenie lúk pod Sitnom, Pranie bielizne, Konopa, konopa (podľa ktorej je aj názov tohto rukopisu), Varenie lekváru, Zabíjačka, Šuster a ďalšie.

Rukopis obsahuje cenné a špecifické výrazy, ktoré sa už z pokladnice slovenčiny vytrácajú a sú v prílohe rukopisu.

Rukopis „Spriadanie myšlienok“ Jany Pižurnej a Antona Pižurného má aj veľkú etnografickú hodnotu a bude ilustrovaná pôsobivými akvarelmi Daniely Schmidt.

V roku 2024 ju vydá renomované slovenské knižné vydavateľstvo.

.:.
Petra Nagyová Džerengová, spisovateľka
Jún 2023, Bratislava

P.S. Jednotlivé úryvky boli prezentované aj na tomto blogu.

O slobode

18.05.2024

O SLOBODE– Máte ešte toho milého vtáčika?– Nie, umrel nám…– A čo mu bolo? Veď mal takú peknú klietku…(c) anton andrej pižurný, 1993, debutová zbierka básní „Majte ma radi“ ilustrácia a.a.

Debatka s pani Máriou. . .

16.05.2024

Atentát na ministerského predsedu SR

tbilisi, gruzínsko, protest

Gruzínska prezidentka vetovala sporný zákon o zahraničnom vplyve

18.05.2024 17:08

Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dosť poslancov, aby veto hlavy štátu prehlasovala.

handlová, fico, atentát

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom cez sociálnu sieť

18.05.2024 15:10

Prokurátor sa stotožnil s podnetom polície na vzatie obvineného do väzby, rozhodne o nej súd.

pizurny2

Slová strácajú svoj pôvodný význam a činy pravý zmysel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,266
Celková čítanosť: 2215271x
Priemerná čítanosť článkov: 1750x

Autor blogu

Kategórie