Založ si blog

O zamurovanej budatínskej Kataríne

POVESŤ O BUDATÍNSKEJ KATARÍNE
(Záver)

Sprievod sa konečne zastavil na dvore Budatínskeho hradu. Jakušič, ktorý netušil, aká dráma sa tam odohrala, s Katarínou v náručí kráčal schodmi za Gabrielom Súňogom. Dievčina počas cesty viackrát precitla, keď však nad sebou zbadala tvár Jakušiča, znova upadala do mdlôb.

Až ho myklo, keď uvidel svojho starého priateľa v stave, akoby ho posadol sám Satan. Súňog len škriekal a snažil sa Katarínu vytrhnúť z jeho rúk. Jakušič ho prudko lakťami odstrčil a Súňog zostal ležať na kamennej dlažbe.

A vtedy do komnaty vstúpila Katarínina matka Zuzana, ktorá vedela o všetkom. Iba o tom ešte nie, aký súboj sa odohral medzi Jakušičom a Forgáčom. Rýchlo odviedla Jakušiča s Katarínou v náručí do spálne, kde ju uložili do postele zamkla dvere a otvorila oblok. V rýchlosti mu všetko porozprávala. Starý bojovník zostal ako obarený. Povedal Zuzane o ich súboji…

Na dverách sa ozval veľký buchot. Súňog sa dobýjal do spálne, pričom zo seba vydával nezrozumiteľné, priam zvieracie výkriky a čosi bľabotal.

…Medzitým Forgáčovi druhovia priviezli mladého rytiera domov, uložili ho do postele a zavolali ránhojiča. Ten Forgáča prezrel, usúdil, že rana v jeho hrudi je síce hlboká, našťastie však nie je smrteľná. Urobil silný odvar z makovíc a kázal mu ho pravidelne podávať…

V Budatínskom hrade Jakušič všetko pochopil. Pochopil silu lásky dvoch mladých ľudí. Ťažko vstal, otvoril dvere a dovnútra sa vrútil šialený Súňog.
– Kde je? Kde je tá mrcha? Dal som ju predsa zamurovať! – a vrhol sa ku posteli, v ktorej ležala Katarína.

Jakušič silno odsotil Súňoga od postele. Ten sa zatackal a chrbtom dozadu sa prevalil cez otvorené okno na hradné nádvorie. Bolo po ňom. Len vysoké topole sa nad ním zachveli.

.:.

A tu sa Povesť o Budatínskej Kataríne môže končiť. Mladý Forgáč sa vystrábil z ťažkého zranenia, Katarína sa tiež pomaly pozviechala. Katarínina matka Zuzana dala rýchlo v tichosti Szúňoga pochovať. Jakušič mladej dvojici pomáhal, ako sa len dalo. Jeho láska ku Kataríne sa zmenila na lásku otcovskú.

Len na svadbe Františka Forgáča a Kataríny Súňogovej si starý bojovník potajomky utieral slzy a topole v hradnom parku Budatínskeho hradu pri stretnutí Váhu s Kysucou tíško šumeli.

K O N I E C
.:.
(c) Anton Pižurný
POVESTI
ilustrácia Juraj Bocian

O slobode

18.05.2024

O SLOBODE– Máte ešte toho milého vtáčika?– Nie, umrel nám…– A čo mu bolo? Veď mal takú peknú klietku…(c) anton andrej pižurný, 1993, debutová zbierka básní „Majte ma radi“ ilustrácia a.a.

Debatka s pani Máriou. . .

16.05.2024

Atentát na ministerského predsedu SR

andrej danko

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

18.05.2024 12:13

SNS nepodporuje okrúhly stôl za účasti lídra hnutia Slovensko Igora Matoviča.

SR voľby24 prezident kandidáti debata 1. kolo BAX

Matovič v kontexte atentátu na premiéra vyzýva ministra Šutaja Eštoka na odstúpenie

18.05.2024 11:44

Šutaj Eštok by mal podľa Matoviča „vytiahnuť hlavu z piesku", prijať za to zodpovednosť a odstúpiť aj z úcty k samotnému Ficovi.

súd, fico, atentát, cintula, šts

Fica zasiahol viackrát: Atentátnik stojí pred súdom, prokurátor žiada väzbu

18.05.2024 10:00, aktualizované: 11:50

Súd sprevádzajú prísne opatrenia, zasadnutie je neverejné, novinári sa nedostanú ani do areálu. Situáciu sledujeme priamo v Pezinku.

pizurny2

Slová strácajú svoj pôvodný význam a činy pravý zmysel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,266
Celková čítanosť: 2214921x
Priemerná čítanosť článkov: 1750x

Autor blogu

Kategórie