Založ si blog

Veľa šťastia, pán Gorsky!

✔ VEĽA ŠŤASTIA, PÁN GORSKY!
.
Keď astronaut misie Apollo Neil Armstrong prvýkrát kráčal po Mesiaci, nielenže urobil svoj slávny „Jeden malý krok pre človeka; jeden obrovský skok pre ľudstvo“, ale nasledovalo niekoľko poznámok, vrátane obvyklej prevádzky COM medzi ním, ostatnými astronautmi a riadením misie. Predtým, ako znovu vstúpil do pristávacieho modulu, urobil záhadnú poznámku: „Veľa šťastia, pán Gorsky.“
.
Mnoho ľudí v NASA si myslelo, že to bola náhodná poznámka týkajúca sa nejakého konkurenčného sovietskeho kozmonauta. Po kontrole však zistili, že Gorskij nebol ani v ruskom, ani v americkom vesmírnom programe.
.
V priebehu rokov sa ho mnohí ľudia pýtali, čo znamená vyhlásenie „Veľa šťastia, pán Gorský“. 5. júla v Tampa Bay, FL, počas odpovedania na otázky po prejave, reportér položil 26-ročnú otázku Armstrongovi. Nakoniec odpovedal. Keďže pán Gorsky už zomrel, a tak Armstrong cítil, že by mohol odpovedať na otázku.
.:.
…Keď bol Neil dieťa, hrával baseball so svojím bratom na dvore. Jeho brat zasiahol loptičku, ktorá dopadla pred okno spálne jeho susedov. Susedmi boli pán a pani Gorskí. Keď sa naklonil, aby zdvihol loptu, počul, ako pani Gorská kričí na pána Gorského: „Orálny sex? Orálny sex dostaneš, keď dieťa vedľa od susedov bude kráčať po Mesiaci!“
.:.
Zahrnutie konkrétnych podrobností (napr. meno Armstrongovho suseda, dátum tlačovej konferencie, na ktorej odhalil význam svojej poznámky) zjavne viedlo niektorých k presvedčeniu, že príbeh by mohol mať v niečom pravdu.
.:.
Akékoľvek pochybnosti o pravdivosti tejto legendy sú vyvrátené prepismi misie Apollo 11 NASA, ktoré nezaznamenávajú žiadne takéto vyhlásenie Armstronga. Sám Armstrong koncom roka 1995 povedal, že anekdotu prvýkrát počul ako vtip komika Buddyho Hacketta v Kalifornii.
.:.
V roku 1999 som v Banskej Štiavnici vydal zbierku básní s názvom „Veľa šťastia pán Gorsky“, ktorú sme „pokrstili“ v hale na konečnej železnice Trate mládeže.
.:.
(c) Anton Pižurný

P o č ú v a d l o

07.09.2024

SEPTEMBER NA POČÚVADLE Slnko sa ešte skrýva za Sitnom, syčiace hlavy leta pomaly zaliezajú pod chladné kamene jesene. . Vody vznešeného tajchu voňajú spomienkou na prvé aj posledné lásky a zlatého kapra Počúvadla stále ešte neulovili. . Keď sa prvé lúče dotknú nočnej hladiny, ožije jeho plodová voda a svoje žezlo prevezme farebný sýty september. . .:. Text [...]

Náhodný výstrel

06.09.2024

Ak mohol mať minister životného prostredia Budaj v kuchynke samopal, prečo by si Rizman nemohol čistiť nabitý revolver v noci a náhodne vystreliť, až guľka skončí v susedovej stene? .:.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší spolujazdec mal iba 11 rokov.

H5N1, vtáčia chrípka

V USA majú prvý prípad vtáčej chrípky bez potvrdeného kontaktu so zvieraťom

07.09.2024 18:49

Dospelého pacienta prijali do nemocnice, kde dostal antivírusové lieky proti chrípke. Po zotavení bol prepustený.

pápež františek

Pápež vyzval v Papue-Novej Guinei na ukončenie kmeňových konfliktov

07.09.2024 17:25

Narastajú obavy, že zastavená snaha o nezávislosť ostrova Bougainville by mohla znova rozpútať občiansku vojnu.

tajfún Jagi

Supertajfún Jagi zasiahol Vietnam, hlásia obete. V Číne po sebe zanechal spúšť

07.09.2024 16:46

Tajfún je podľa vietnamských meteorológov jeden z najsilnejších v regióne za ostatné desaťročie.

pizurny2

Slová strácajú svoj pôvodný význam a činy pravý zmysel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,358
Celková čítanosť: 2379626x
Priemerná čítanosť článkov: 1752x

Autor blogu

Kategórie