Založ si blog

Oravský hrad

🔴 ORAVSKÝ HRAD
(Temné stránky duše)
Tam, kde rieka Orava svojím bujným jazýčkom oblizuje strmé skaly, tam na brale vysokom je orlie hniezdo. V ňom sa ukrývajú vajíčka mocnej histórie nášho kraja, z ktorých sa raz vyliahnu nové myšlienky, vyletia z hniezda do šíreho sveta, aby mu odovzdali posolstvo o nevšednej histórii a kráse.
Oravský hrad mal mocných pánov. Matúša Čáka, Thurzovcov a mnohých ďalších. Jedným z nich však bol aj poľský zloduch Peter Komorovský, ktorý veru nerobil česť svojmu hradu. Podnikal z neho lúpežné výpravy nielen po Slovensku, ale aj na Morave a Haliči. Krajinský snem to už nemohol znášať a vyhlásil proti nemu boj. Prikázal, aby sa mu zhabali všetky majetky.
Za svojho panovania na Oravskom zámku sa však pred Komorovského vyčíňaním triaslo celé okolie. Jeho zúrivé prepady po sebe zanechávali, zmrzačené telá, rozvrátené rodiny, bolesť a utrpenie. Tento zlosyn sa zvlášť čvachtal vo svojej nemravnej záľube a tou boli mladé panny. Nevesty unášal priamo od oltára z náručí šťastných ženíchov a potom ich s diabolskou rozkošou prznil vo svojich komnatách. Jeho zvedovia, ktorými sa hemžilo celé okolie, mu jedného dňa priniesli správu, že v dedinke neďaleko jeho orlieho hniezda bude svadba krásnej sedliackej dcéry Zuzany.
Zatriasli sa mu mastné fúzy a rozchechtal sa v predstave, čo s ňou bude robiť.
Keď bol Peter Komorovský mladíkom, ľudia ho mali radi. Bol trocha neokrôchaný, ale nikomu neubližoval, skôr naopak. Keďže mu však nebola nadelená veľká vonkajšia krása, trocha sa ľudí stránil. Nebol ani veľmi múzami pobozkaný, bol to taký jednoduchší mládenec. Dievčat sa veľmi hanbil, nedokázal sa s nimi pokojne zhovárať tak, ako jeho rovesníci. Veľmi sa červenal, niekedy sa dokonca pri nich až zajakával. Vyslúžil si za to veľa posmeškov a hanby.
Veľmi sa mu páčila Lucia, ktorá bola dcérou istého šľachtica. Nebolo dňa ani hodiny, aby na ňu nemyslel. Celkom ho opantala. Keď už len hoci z diaľky uvidel jej postavu, hneď sa mu rozbúchalo srdce. Bol by pre ňu urobil hocičo na svete. Hocičo.
Ale Lucia si Petra vôbec nevšímala, ba ani netušila o jeho záujme o ňu. Rada sa zabávala so svojimi rovesníkmi, rada žartovala s mládencami. Raz usporiadala zábavu, na ktorú – na naliehanie jej otca – pozvala aj Petra Komorovského. Ten skoro nechcel ani veriť, že je to naozaj. Ale potom sa náležite vyobliekal a plný nádeje išiel na zábavu aj on.
.:.
(c) Anton Pižurný
Povesti, úryvok
Naše korene sú našou korunou
foto Branislav Kreň

P o č ú v a d l o

07.09.2024

SEPTEMBER NA POČÚVADLE Slnko sa ešte skrýva za Sitnom, syčiace hlavy leta pomaly zaliezajú pod chladné kamene jesene. . Vody vznešeného tajchu voňajú spomienkou na prvé aj posledné lásky a zlatého kapra Počúvadla stále ešte neulovili. . Keď sa prvé lúče dotknú nočnej hladiny, ožije jeho plodová voda a svoje žezlo prevezme farebný sýty september. . .:. Text [...]

Náhodný výstrel

06.09.2024

Ak mohol mať minister životného prostredia Budaj v kuchynke samopal, prečo by si Rizman nemohol čistiť nabitý revolver v noci a náhodne vystreliť, až guľka skončí v susedovej stene? .:.

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

pizurny2

Slová strácajú svoj pôvodný význam a činy pravý zmysel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,358
Celková čítanosť: 2379831x
Priemerná čítanosť článkov: 1752x

Autor blogu

Kategórie