Založ si blog

Klik – klak

KLIK – KLAK

Každá generácia má svoje módne výstrelky, hity doby. Kedysi to boli napríklad „hulahop“, „jojo“ neskôr „céčka“, či „skákať gumu“. Nás, ako žiakov Základnej deväťročnej školy v socialistickom Československu najviac zasiahol „Kliklak“.

Boli to dve gule z umelej hmoty, ktoré boli spojené povrázkom. Na ich konci bol krúžok, ktorý sa chytil medzi prsty a rozhojdaním guličiek sme sa pokúšali priviesť ich do pravidelného pohybu, aby udierali o seba a pružne od seba odskakovali. Nebolo to celkom ľahké, bola to niekedy priam skúška trpezlivosti. Zápästie sme mali veru riadne dobité, často až do modra. Po prvom „klikaní“ pod rukou sa pristúpilo k ďalšiemu stupňu virtuozity.. A tým bolo konečné klikanie guličiek pod a nad rukou. Bol to pocit priam povznášajúci, keď sa toto podarilo aspoň na niekoľko sekúnd.

Vlna kliklakov zasiahla našu krajinu ako mor. Vo všetkých mestách, či dedinkách sa začalo rozliehať typický klepot. Spočiatku bolo dosť problematické zohnať si ich, boli dokonca aj pokusy o výrobu vlastných, ale tie nedopadli dobre. Gule zo smeroviek nákladných automobilov boli riadne ťažké, ale ľahko sa kradli… Boli rôznej farby a kvality. Mne sa nakoniec podarilo zohnať si fajné, čierne, z výborného materiálu.

Keď sa už dospelo do stupňa, že sme dokázali klikať hore aj dolu niekoľko minút, našli sa dokonca aj takí frajeri, že mali dva kliklaky a synchrónne s nimi „klakali“ v pravej i ľavej ruke.

Kliklak vydával dosť silný zvuk a preto sa časom začalo proti nim bojovať. Najskôr ich zakázali v škole, neskôr aj na verejnosti obmedzovali ich „šíriteľov“. Kliklak dostal chuť zakázaného ovocia.

.:.
Anton Pižurný
Biela skrinka

Páva a sliepka

18.04.2024

Č l o V e k

17.04.2024

ČLO VEK – GENERAČNÁ (Privysoko a prinízko) . Regenerujeme sa spomienkami na prítomnosť, čím viac toho máme, tým nám toho nie je dosť. Žijeme na úver, len raz to bude treba splatiť . a pobrať sa tam, kde sú už skoro všetci kamaráti. . Kruhy pod očami a v obilí, svetu vládnu iba debili. Už sa nás čas pomaly nachýlil, padáme ako stromy. Vravíme si: To ale predsa [...]

Voliť volov

16.04.2024

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

pizurny2

Slová strácajú svoj pôvodný význam a činy pravý zmysel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,237
Celková čítanosť: 2166207x
Priemerná čítanosť článkov: 1751x

Autor blogu

Kategórie