Založ si blog

Biele vlasy tety Marienky

PREČO MALA TETA MARIENKA BIELE VLASY

Dobrá svokra mojej sestry, Marienka H., ktorá bývala na Vajnorskej ulici v Bratislave, bola výborná gazdinka a kuchárka. Pomáhala svojmu mužovi Alfonzovi H., v jeho kráme „Konzum“ na rohu ulice. Bola to vrtká pani, menšej korpulentnejšej postavy. Mala celkom biele vlasy, hoci ešte nebola taká stará.

Blížil sa koniec druhej svetovej vojny. Diali sa všelijaké čudesné veci. Jednou z nich bolo aj bombardovanie bratislavskej chemickej továrne Apollo spojencami. Ľudia to vedeli, preto sa preventívne ukryli v bunkri. Urobila tak aj rodina Alfonza H. na Vajnorskej ulici.

V poslednej chvíli Marienke napadlo, že by bolo dobre ísť pred výbuchmi bombardovania na ich byte na Vajnorskej 11 pootvárať okná, aby ich tlaková vlnka neporozbíjala. Alfonz H. sa teda na to podujal a vybral sa urobiť tak.
Medzitým sa vonku spustilo peklo. Príšerné výbuchy, k nebu stúpali obrovské kúdoly dymu. Apolka po bombardovaní zhorela do tla.

Keď sa Alfonz vrátil do krytu, Marienke od prežitého strachu celkom zbeleli jej dovtedy hnedé vlasy. Po prežití veľkého strachu a stresu sa tak stáva…
Americké letectvo dňa 16. júna 1944 bombardovaním zničilo 80 percent závodu Apollo v Bratislave, pričom zahynulo 176 obyvateľov.

.:.
Anton Pižurný
foto a.a.

K r a j i n a

23.04.2024

NAŠA KRAJINA A ĽUDIA . Nedávno ma pozvali na dva dni na literárne besedy do stredných škôl v Leviciach. Vybral som sa tam klasicky vlakom. Poschoďáčikom zo Senca do Galanty, kde som prestúpil na legendárny rýchlik Urpín. . Keď som si v Urpíne hľadal miesto, našiel som kupé, v ktorom sedel pri okne jeden pán. Pozdravil som sa a usalašil som sa tam. . Ako áno, ako nie, [...]

23.04.2024

C y n i k

22.04.2024

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

pizurny2

Slová strácajú svoj pôvodný význam a činy pravý zmysel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,243
Celková čítanosť: 2173024x
Priemerná čítanosť článkov: 1748x

Autor blogu

Kategórie