Založ si blog

Čertov vynález

Tabula rasa našej pamäte je skvelá vec. Ako školáčikovia s prstami bielymi od kriedy sme na jej čiernu tvár začali písať naše spomienky na časy, keď sme boli ešte boli čistými bytosťami, iba s dedičným pokladom príbehov a činov našich rodičov a predkov. O dedičných hriechoch naša pamäť milosrdne mlčí.

Ako malí chlapci lozíme po našich rodostromoch, ešte nevedomí v prítomnosti, ale v tušení súvislostí ďalších dejov. Ako malí chlapci, presvedčení o tom, že vždy zvíťazí ten, kto je spravodlivý, putujeme dodnes po tejto hrboľatej zemi a korene našich rodostromov sa stávajú našou korunou.

.:.

Moja prvá spomienka, najďalej, pokiaľ mi siaha Pamäť, sa vynára sivomodrasté svetlo televízora, ktorý sme mali v našej rodine prví v obci. Naša rodina, naši milí susedia (a nielen oni) chodievali ku nám sledovať tento vynález, ktorý síce vtedy vysielal len jeden program, ale jeho úžasné spodobovanie reality bolo také fascinujúce, že sa mu jednoducho nedalo odolať. Čertov vynález.

Dospelí si dokonca priniesli aj vlastné stoličky, zaplnili celú izbu a my, deti, sme sa učupili pod stolom, odkiaľ sme tiež mohli sledovať tento úžasný technický vynález.

Veru, nebol to teda lacný špás. Čierno-biely televízor s uhlopriečkou 53 cm stál okolo 4000 Kčs, čo vo svojej dobe predstavovalo trojnásobok mesačného platu. Mimochodom prvý televízor vyrobený v Československu (Tesla 4001) dostal v roku 1953 vtedajší prezident Klement Gottwald. Dnes by mal síce muzeálnu hodnotu, ale po stránke elektrickej výbavy by to bola bezcenná haraburda. Vtedy sa ale na televízor chodilo pozerať buď k bohatším susedom, ale aj do domovov kultúry, do knižnice alebo do závodných klubov.

.:.
c) Anton Pižurný
25. novembra 2020

Najkrajšia migrantka s Multipassom

17.03.2024

Milla je najkrajšia migrantka s Multipassom. .:. foto a.a.

Drvivá menšina

16.03.2024

TV Markíza

15.03.2024

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

pizurny2

Slová strácajú svoj pôvodný význam a činy pravý zmysel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,213
Celková čítanosť: 2127795x
Priemerná čítanosť článkov: 1754x

Autor blogu

Kategórie