Založ si blog

Divný Janko

DIVNÝ JANKO 200 ROKOV OD NARODENIA
(Toto nám v škole nehovorili)
Janko Kráľ (* 24. apríl 1822Liptovský Mikuláš – † 23. máj 1876Zlaté Moravce), často označovaný ako básnik-búrlivák, bol slovenský národný buditeľ, predstaviteľ romantizmu a jeden z najvýznamnejších a najradikálnejších básnikov štúrovskej generácie.
Príloha: možno jediná známa fotografia básnika búrliváka, Štúrovského Janka Kráľa. Je z pozostalosti J.M. Hurbana a sediaca žena je jeho manželka Polixena.
.:.
Všetky jeho dnešné sochy a portréty sú robené podľa jedného z jeho synov, ktorý sa na neho podobal. Jankovi Kráľovi okrem krásnych básni ďakujeme aj za opis súdneho procesu s Jurajom Jánošíkom. Originál je už dnes stratený.
.:.
No v skutočnosti to bola veľmi problémová osobnosť. Agresívny alkoholik podobne ako jeho otec, ktorý mlátil svoju ženu a syna. Ku koncu života musela od neho odísť manželka aj so štyrmi deťmi. Vlastne sa upil na smrť. Dnes nie je známe ani skutočné miesto jeho posledného odpočinku v Zlatých Moravciach. Na hrob mu dali iba drevený kríž a ten zhnil. Aj taký bol básnik Janko Kráľ.
.:.
Myslím si, že človek a umelecká tvorba existujú a žijú viac menej oddelene. A že to netreba miešať dokopy. To, že Voloďa pil, fetoval, bil sa a mal viac priateliek, podľa mňa nesúvisí nijako s jeho dielom, jeho piesne a verše nikdy neboli ani trocha vulgárne, povrchné, alebo nezáväzné. Veľkí básnici vždy dobre cítili hranicu medzi svojim obyčajným životom a neobyčajným darom, a nikdy tie dve veci nemiešali. To robia iba ľudia plytší, ktorí potrebujú génia nejako znížiť na svoju úroveň a hovoriť: „Len sa pozrite, čo bol zač!…“
Valerij Zolotuchin o Vladimírovi Vysockom…
foto: a.a.

 

Hot drog

19.04.2024

Páva a sliepka

18.04.2024

Č l o V e k

17.04.2024

ČLO VEK – GENERAČNÁ (Privysoko a prinízko) . Regenerujeme sa spomienkami na prítomnosť, čím viac toho máme, tým nám toho nie je dosť. Žijeme na úver, len raz to bude treba splatiť . a pobrať sa tam, kde sú už skoro všetci kamaráti. . Kruhy pod očami a v obilí, svetu vládnu iba debili. Už sa nás čas pomaly nachýlil, padáme ako stromy. Vravíme si: To ale predsa [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

pizurny2

Slová strácajú svoj pôvodný význam a činy pravý zmysel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,238
Celková čítanosť: 2168184x
Priemerná čítanosť článkov: 1751x

Autor blogu

Kategórie