Založ si blog

Poslovia slova

Slová začali strácať svoj pôvodný význam. Nielen preto, lebo mnohí už nedokážu vnímať slová v ich pôvodnom zmysle, alebo čítať s porozumením, ale vyprázdňuje sa aj ich obsah. Svetom letia frázy, klišé, ktoré devalvujú úroveň slov na bezduché mechanické omieľanie bezvýznamov. Je to jednoducho preto, lebo slová sa začali používať iba ako nástroj, v ktorom je dôležitejšia forma a jej účinok, než obsah.
“Litera scripta manet”, čiže “Napísané zostáva” je síce myšlienkou peknou, ale neplatí vždy. Bohužiaľ je to tak, že mnohé veci sa zachovali v archívoch iba preto, lebo boli napísané, ale na druhej strane sa do archívov často nedostalo to, čo by tvorilo skutočnú banku ľudskej kreativity a pamäte.
Poslovia slova, čiže spisovatelia, ktorí uprednostňujú používanie slov len na lepší prístup k vlastnému obohateniu finančnému a nie k obohateniu ducha druhých, sa raz stratia v priepasti ničoty.
Poslovia slova, čiže spisovatelia, pre ktorých je poslaním robiť svet lepším, mávajú často život ťažší, ale o to krajší. A to je devíza, ktorá spolu s rozkošou z kreativity obohacuje tento svet vedomím spolupatričnosti a to je honorár nad všetky honoráre.
.:.
(c) Anton Pižurný

K r a j i n a

23.04.2024

NAŠA KRAJINA A ĽUDIA . Nedávno ma pozvali na dva dni na literárne besedy do stredných škôl v Leviciach. Vybral som sa tam klasicky vlakom. Poschoďáčikom zo Senca do Galanty, kde som prestúpil na legendárny rýchlik Urpín. . Keď som si v Urpíne hľadal miesto, našiel som kupé, v ktorom sedel pri okne jeden pán. Pozdravil som sa a usalašil som sa tam. . Ako áno, ako nie, [...]

23.04.2024

C y n i k

22.04.2024

Rudolf Schuster

Rudolf Schuster získal Čestné občianstvo Košického samosprávneho kraja

23.04.2024 15:06

Ide o vôbec prvé udelenie takéhoto ocenenia v histórii kraja.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

pizurny2

Slová strácajú svoj pôvodný význam a činy pravý zmysel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,243
Celková čítanosť: 2173040x
Priemerná čítanosť článkov: 1748x

Autor blogu

Kategórie