Založ si blog

Cenzúra na internete?

🔴 INTERNET JE DOBRÝ SLUHA A ZLÝ PÁN, ALEBO NAOPAK?
(Fenomén sociálnych sietí)
Mark Zuckerberg s kamošom pôvodne vymysleli Facebook (FB) aby mohli baliť baby z vedľajšej školy. Hoci sa neskôr títo dvaja nerozišli práve v dobrom, z FB sa stal celosvetový fenomén s miliardovými ziskami.
Mnohí o FB tvrdia, že je to len zbytočný zlodej času, alebo že priateľstvá na FB sú len virtuálne, nie sú skutočné. Ale to sú asi tí, ktorí lajkujú mačičky, kvietky, či motivačné citáty. Ja som na FB už vyše 10 rokov a za ten čas som získal naozaj veľa skutočných osobných priateľov (ale aj zopár nepriateľov).
Samozrejme, FB býva zavalený mnohým balastom, hejtovaním a intrigami. Ale dá sa na ňom nájsť aj veľa hodnotného materiálu, len treba vedieť rozlišovať.
Ale toľko nenávisti, závisti a napätia, koľko sa v týchto ostatných časoch vyskytuje nielen na sociálnych sietiach, to tu predtým nebolo. Spoločnosť sa naozaj čoraz viac a viac (aj vďaka FB) polarizuje, až sa zdá, že niekto to robí úmyselne v rámci známeho „Rozdeľuj a panuj“. Vymazávanie, blokovanie, intrigy, antikampane, manipulácia…
Totiž aj politici už objavili, že sociálne siete sú priestorom, kde sa môžu prezentovať a napíšem to rovno – kde môžu manipulovať s myslením voličov. Nemusia chodiť po mítingoch, majú to zadarmo a ich potenciálni voliči si to všetko môžu stráviť doma. A radi to ešte znásobia a štafetovo rozošlú ďalším.
FB je (zatiaľ ešte) slobodným médiom, oslovujúcim milióny ľudí. Hoci už sú náznaky istej cenzúry, najmä pri neslušnom či vulgárnom správaní, ale aj pri „nevhodnom“ komentovaní tém, ktoré sú „háklivé“.
Verím, že FB predsa len zostane slobodným médiom. Printové a elektronické média, majú už žiaľ, skoro všetky svojich oligarchov a mecenášov a je možné, že ak FB vydrží, tieto zaniknú. Ale to predsa oni nedopustia.
Uvidíme.
Ak dožijeme…
.:.
(c) Anton Pižurný

Ku Dňu učiteľov

28.03.2024

UČITEĽOM Z LÁSKY . Pani učiteľka slovenčiny na dôchodku bývajúca nad nami . dnes, hoci nie je nedeľa, nahnevane búši tĺčikom do dvoch rezňov, . akoby zabíjala svoje spomienky na časy, . keď učiteľ bol váženým človekom . a človek nebol človeku vlkom. . .:. Anton Pižurný

Sociálna balada

27.03.2024

S l o b o d a

26.03.2024

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

pizurny2

Slová strácajú svoj pôvodný význam a činy pravý zmysel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,217
Celková čítanosť: 2135681x
Priemerná čítanosť článkov: 1755x

Autor blogu

Kategórie