K l a u n i

5. februára 2023, pizurny2, Nezaradené

K L A U N I

Televízne seriály sú obľúbené na celom svete. Moje naj sú MASH, Priatelia, Twin Peaks a samozrejme legendárne seriály české, ktorých autori aj dnes dokážu vytvoriť zaujímavé diela. Z nich boli v minulosti mojimi obľúbenými napríklad „Taková normální rodinka“ a mnohé ďalšie. (O súčasnej seriálovej produkcii slovenskej radšej pomlčím, snáď s výnimkou „Profesionálov“ a „Mafstory“.) Netrpím spomienkovým optimizmom, ani som nikdy nebol členom komunistickej strany, ale s chuťou si dokážem pozrieť aj trebárs „Pitavala z malého mesta“, alebo „30 případú majora Zemana“, pri ktorom by som sa chcel pristaviť.
Neskonale statočný a spravodlivý kriminalista Zeman (v podaní Vladimíra Brabce) samozrejme musel niesť všetky mimikry a angažovanosť socialistickej doby, v ktorej bol nakrúcaný.
.
Dnes v repríze odvysielala slovenská televízia „Doma“ diel Zemana „Klauni“, v ktorom sa kriminalista Zeman zoznámil s básnikom Danešom. Zápletka dielu sa odohrávala pred rokom 1968 (v ktorom Československo násilne inváziou obsadili vojská Varšavskej zmluvy) v poetickej vinárni „Konírna“, kde prišlo postreleniu herečky Evy Moulisové. Spomínam si na inú pražskú poetickú vináreň Viola, kde sa prezentovali básne vynikajúceho mladého českého básnika Václava Hraběho.
.
Politický rozmer dielu je evidentný, schematicky sa v ňom autori snažili (museli?) zhovädiť český kultúrny undergroud, podobne ako to urobili aj v ďalšom diele „Mimikry“ (Lábus a jeho paródia na Plastic People). „Básník Daneš“ (v podaní Petra Štepánka) vystupuje aj v ďalších dieloch, napríklad „Vrah se skrývá v poli“ a v legendárnom horore „Studna“. Podobným celoživotným Zemanovým nepriateľom, ktorý vystupuje vo viacerých častiach seriálu bol Bláha (v podaní Radka Brzobohatého), jeho bývalý nadriadený, neskôr emigrant a špión.
.
Celý seriál „30 případú majora Zemana“ nesie znaky ideologického boja „dobrého socializmu“ proti „prehnitému Západu“. Po roku 1989 sa to v Československu „obrátilo“ a máme tu demokraciu. Našťastie. Ak si však porovnám staré seriály bývalého Československa so súčasnou seriálovou produkciou (pričom samozrejme vždy jestvujú výnimky), rozdielna kvalita spracovania tých seriálov v minulosti (nielen hereckým obsadením) a tých dnešných, je markantná.
.
Klauni boli aj v minulosti, sú aj v súčasnosti. Bič Boží je vyžene! 😊

.:.
© Anton Pižurný
5. februára 2023 (1:12)