Červený šéfredaktor

26. novembra 2020, pizurny2, Nezaradené

KNIHA S ČERVENOU OBÁLKOU

Pri čítaní čerstvo vydanej knihy „Leopold Podstupka – Povolaním šéfredaktor“ (vydalo OZ Klub Nového slova vo vydavateľstve CCW Bratislava 2020), ktorú zostavili Oľga Gáfriková a Emil Polák o šéfredaktorovi Nového slova, týždenníka, vydávaného v minulom režime, si človek uvedomí, že nič nie je len čierne a biele. Alebo len červené, či hnedé.

Za osudom každého človeka sa skrýva spleť vzťahov, faktov a súvislostí, ktoré vytvárajú mnohovrstvennú osobnosť. Platí to v každom režime. 

Mne sa pomocou tejto knihy ozrejmili mnohé doteraz zdanlivo absurdné a nepochopiteľné súvzťažnosti s presahmi až do súčasnosti. Na niektorých som sa dobre zabával, pri iných ma zamrazilo.

Na odľahčenie ma napríklad zaujala fotografia, na ktorej je s obrazom Gustáva Husáka a s budovateľským heslom v pozadí, v spoločnosti Emila Poláka a Františka Višvádera mladučká gymnazistka Lucia Piussi (budúca speváčka a herečka) pri vyhodnotení stredoškolskej súťaže Nového slova v roku 1988. Alebo to, že svoje básničky Vojtechovi Mihálikovi do literárnej prílohy Nového slova mladých neúspešne posielal aj istý Andrej Kiska. V redakcii Nového slova okrem iných roky pracoval Marián Leško, súčasný poradca prezidentky

V každom prípade je vydanie tejto knihy užitočným činom, pomocou ktorého sa zmapovala časť žurnalistickej histórie socialistického Československa a Slovenska. A ukazuje, ako má vyzerať poctivá žurnalistika, samozrejme, ak si odmyslíme jej politické zafarbenie. Ako sa má tvoriť a vyzerať skutočné publicistické remeslo, v porovnaní so súčasnou produkciou ľudí, ktorí sa hrdo nazývajú „novinári“.

.:.
Anton Pižurný
26. novembra 2020

T27 SJJ Senec