Založ si blog

Medzi láskou a smrťou

🐎 M U R Á Ň
(Láska k životu)

Širokou pláňou náhornej plošiny dunia nielen kopytá slobodných koní, ale aj veky nepodkuté. Tajomné útroby Muráňa ukrývajú stále ďalšie žriedla živej vody histórie. V neďalekej Ochtinskej aragonitovej jaskyni milióny rokov kamenie srdce. Rád nemeckých rytierov dávno dokonal svoje ušľachtilé činy, hoci možno práve dnes by naša krajina potrebovala rytierov, pre ktorých pomoc blížnemu znamenala viac ako zhŕňanie majetku a podenkové prežívanie nádhery života.
Áno, ešte aj dnes duní podzemie Muráňa neobyčajne mocnou históriou, ešte mocnejšou prírodou, oboje v objatí najväčších ľudských vášní: Lásky a nenávisti. Láska k životu je však najmocnejšia a vďaka nej sme tu aj my.

Hrad Muráň na brale Cigánka, bol kedysi majestátnym kráľovským strážnym hradom postaveným v 13. storočí. Vďaka svojim pestrým dejinám patrí k najznámejším hradom na Gemeri.

Jedným z príbehov, ktorý tvorí jeho pohnutú minulosť, je aj príbeh Márie Széchyovej (ktorá bola po mame vnučkou smutne známej grófky Alžbety Nádašdyovej – Báthoryovej) a grófa Františka Veszelényiho, hradného pána neďalekého Fiľakovského hradu, ktorého prvou manželkou bola Žofia Bosniaková).

.:.
(c) Anton Pižurný (úryvok z pripravovanej knihy nanovo literárne spracovaných 16 povestí s názvom „Medzi láskou a smrťou“.)

Na obraze Mária Széchyová

Páva a sliepka

18.04.2024

Č l o V e k

17.04.2024

ČLO VEK – GENERAČNÁ (Privysoko a prinízko) . Regenerujeme sa spomienkami na prítomnosť, čím viac toho máme, tým nám toho nie je dosť. Žijeme na úver, len raz to bude treba splatiť . a pobrať sa tam, kde sú už skoro všetci kamaráti. . Kruhy pod očami a v obilí, svetu vládnu iba debili. Už sa nás čas pomaly nachýlil, padáme ako stromy. Vravíme si: To ale predsa [...]

Voliť volov

16.04.2024

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

pizurny2

Slová strácajú svoj pôvodný význam a činy pravý zmysel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,237
Celková čítanosť: 2166612x
Priemerná čítanosť článkov: 1752x

Autor blogu

Kategórie